Fakültede geçen seneye kadar devam eden yalnızca 2 burs türü vardı. Bunlar Tinçel Kültür Vakfı ve Vedat Ardahan Vakfı'nın verdiği burslardan ibaretti.Belli bir derecesi olan öğrenciler doğal olarak daha fazla para beklentisiyle tam burslu özel okul programlarına yöneliyorlardı,bu da bir handikap oluyordu. Fakat 2013-2014 yılından itibaren İstanbul Hukuk bir özel okul olmamakla beraber bu handikapı aşmış görünüyor.
Öncelikle 2 binlere ulaşamamış öğrencilerin yararlanabileceği burs imkanlarından bahsedelim. Yukarıda saydığım iki vakıf,yalnızca İstanbul Hukuk öğrencilerine burs veren vakıflardır. Vedat Ardahan Vakfı öğrencilere yanılmıyorsam aylık 250 lira gibi bir miktarla yardımcı olur. Bu burs yılın 9 ayı devam eder. Fakülteye giren hemen herkese -benim kanaatimce %80'ine- bu burs verilmektedir. Bu burs için okul sizi küçük bir mülakata sorar ve ödemeler de peşi sıra gelmeye başlar. Tinçel Kültür Vakfı ise ödemelerini aydan aya değil,dönemlik olarak yapmaktadır. İlk dönemin başlangıcında 750 lira,ikinci dönemin başlangıcında ise 500 lirayı bu sene aldım Tinçel'den. Yine doğruluğu kesin olmayan bir bilgiye göre normalde iki dönem başında da 750 lira ödeme yapılması gerekiyordu,bu seneye özel bir durum olabilir. İlk sene öğrencileri Vedat Ardahan Vakfı'ndan burs alamazsa mutlaka bu burstan yararlandırılıyor. İlk sene girip de bu iki burs türünden birini almayan herhangi birine raslamadım desem yalan olmaz. Ben yine de %10 luk bir yanılma payı bırakayım. Tinçel Kültür Vakfı'ndan burs alabilmek için alttan ders kalmaması gibi bir koşul yok,çünkü 1.sınıfta 1 dersim alttan kalmış olmasına rağmen 2.sınıfta bu burstan faydalanabildim.
Şayet 2 bine girip de rahat imkanlarla okuma gibi bir gayeniz varsa yukarıda da bahsettiğim gibi yeni bir imkan açılmış bulunmakta. Duyurular kısmında aradım bulamadım fakat sene başında gözüme çarpmıştı. Sonradan kaldırılması gibi bir karar alındı mı bilmiyorum fakat 2 bine girebilen öğrencilere 1 milyar 750 lira giriş bursu ve her ay 500 ya da 250 lira gibi bir burs veriliyor. Bu imkandan bihaber olmayın,öğrenci işlerine mutlaka sorun. Net hatırlayabildiğim bu bursun devam etmesi için mutlaka hiçbir dersinizin kalmaması gerektiği.
2 binde olup da ikinci öğretim yazma gibi bir durumunuz olabilir. Malum bir işte çalışıyor olabilirsiniz,bu bahsettiğim burs bu durumdan da etkilenmiyor. Genel olarak burs verilirken örgün öğretim ya da 2.öğretim olunması arasında hiçbir fark gözetilmiyor,okulun 2.öğretime kayıtlı bir öğrencisi olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Bir üzücü haber,kanaatime göre hukuk öğrencisi olmak okul dışı alacağınız burslara hiçbir olumlu etkisi olmayan bir veri. Genel olarak kurumlar burs vermeye yanaşmıyor,ya da olağanüstü şartlar gözetiyorlar. Yine de araştırın,bulma ihtimaliniz %1 gibi bir şey olsa gerek.
Sözün özü burs konusunda başbakanlık bursu ve okula bağlı vakıfların bursları dışında her şey hikaye.Şu an bu iki bursun toplamı 550 lira yapıyor,üzerine 1 kurumdan daha burs bağlarsanız sizden güzeli olmaz :)
Okulun devam problemi olmadığından dolayı sene başlarında 1-2 ay herhangi bir işe girip çalışma gibi bir imkan da kendiliğinden mevcut oluyor. Malum İstanbul,günlük 50-60-100 lira ile çalışılabilecek işlere erişmek hiç zor değil. Güvenilir kurumlar personel istihdamını yapıyor ve paranız kesinlikle içeride kalmıyor. Bu çerçevede 'hokka' yı bir araştırın derim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder