12 Şubat 2015 Perşembe

hukuk 1.sınıf dersleri ve içerikleri

1.sınıf diğer sınıflara nazaran alıştırma turlarının atıldığı,görülecek temel ders sayısının diğer sınıflara nazaran daha az olduğu sınıftır. Elbette yine zor,fakat 2,3,4 kadar zor değil. 1.sınıfta zor gelen derslerin içeriklerinden ziyade yeni bir dilin,hukuk dilinin kavranıyor olması. Bir hocamız bu geçiş için 'penguenlerin yavrularını yüzmeyi öğrenmeleri için suya bırakması' şeklinde tanımlamıştı. 1.sınıftayken yaşadığımız da aynen buydu,ne yüzme eylemi zor ne de o su derin,sadece hiç alışık olmadığımız bir suya giriyor olmak insanı her zaman korkutur. Hukukun korkutuculuğu da burada kendini gösteriyor. Normal şartlar altında,öğrenci zorunluluk olarak görmese belki halledebileceği dersleri yeni bir kimlik taşımanın kaygısıyla büyütebiliyor. Bunun ispatı olarak ilerleyen senelerde '1.sınıf dersleri de neydi ki zaten ?' sorusuyla ifade edilir. Bu söz,derslerin içeriklerinin az olması ya da faydasız olması anlamına gelmez,aksine tam da geçiş dönemindeki öğrencileri ısındırmak için konmuş gibidir.

  Anayasa Hukuku,hukuk öğrencisi olmaktan önce de üzerinde hep konuşulan devlet rejimlerini,yönetim şekillerini,parti türlerini içine alan bir derstir. Bunun yanında asgari anayasal dayanaklar öğretilir,ikinci dönemde de bu bilgilerin Türkiye özelinde harmanlanması yapılır. Ek olarak Sened-i İttifak'tan 1982 Anayasası'na kadar Osmanlı-Türkiye Anayasal Belgeleri ve bunların özellikleri kavratılır. Örneğin 1924 Anayasası ile 1961 Anayasası arasındaki benzerlikler ve farklılıkların tespitini değerlendirmeye yönelik bir öğretim süreci olur. Veya hayali bir devletin yasama,yürütme özellikleri,yönetim şekli hakkında ipuçları verilerek bu devletin hangi siyasal rejimi benimseyip benimsemediğinin tespiti istenir. 2010 değişiklikleriyle ülkemize gelen bireysel başvuru yolu,anayasa yargısının da önemini arttırdığından dolayı,bu konuya yönelik bir bilgilendirme süreci de 1.sınıfta yürütülür.

  Medeni Hukuk öncelikle bir şahsın ne tür haklarının olduğunu kavratmaya çalışarak başlar. Kökeni itibariyle şehrin hukuku anlamına gelir,ve düz bir tabirle bir şehirde insanlar arasında yaşanabilecek hemen her şeyin ucu Medeni Hukuk'un konusu olabilecektir. Nişanlanma,evlilik,boşanma gibi konular Aile Hukuku çerçevesinde gösterilir ikinci dönem. İlk dönemse Medeni Hukuk'un ne olduğu,temelleri üzerine bir giriş yapılması ve Kişiler Hukuku'nun kavratılması üzerine geçer. Kişiler Hukuku'nun içeriğinde de hangi kişi gruplarının ne tür faaliyetlerde bulunup bulunamayacağı üzerine kanunda yer alan hükümler çerçevesinde tartışmalar yürütülür. Bu dersin pratiklerinde 1 çocuğun 3 babasının olması durumuyla karşılaşabileceksiniz. Birinci sınıfın en uğraştırıcı dersidir,açık ara farkla. Fakat en çok da Medeni Hukuk sevilir her zaman.

  Genel Kamu Hukuku klasik hukuk öğretiminin biraz dışında,daha çok sorgulatmaya yönelen bir derstir. Antik Yunan düşünürlerinden yola çıkar,sözleşmeci düşünürlerle devam edersiniz. Günümüze kadar gelen süreçte var olan sistemlerin ve bize sunulan hakların temellerini kavratmaya yöneliktir. Ezberci düşünceden ziyade,teorik tartışmalardan ziyade felsefi bir tutumla içinde bulunduğumuz koşulları anlamaya çalışma kaygısı güder. Felsefe dersinin hukuku ilgilendiren kısmıdır desek herhalde yanlış bir şey söylemiş olmayız.

  Roma Hukuku,şaşırtıcı bir şekilde binlerce yıl öncesinde Roma Devleti'nde var olan muamelelerin modern kanunlarda halen nasıl muhafaza edildiğini gösterir. Roma Devleti'ne bir kez daha saygı duymanın sebebidir. Günümüzdeki hukuki kurumların ana kökenini doğrudan doğruya en saf haliyle Roma Hukuku'nda bulabilirsiniz. Kavramları latincedir,tek zorluğu buradadır,bunun dışında kesinlikle keyiflidir.

 Bunlar İstanbul Hukuk'ta 1.sınıfta karşılaşacağınız ana dersler. Bunun yanında Hukuk Başlangıcı,İktisat,Türk Dili,İnkılap Tarihi gibi dersler de olacak. İktisat ve Hukuk Başlangıcı haftada 1 saat,diğer iki dersin sadece sınavlarına giriliyor. Notları internet üzerinden dağıtılmakta.

  Medeni Hukuk ve Anayasa Hukuku haftada 4'er,Genel Kamu Hukuku ve Roma Hukuku haftada 2'şer saat veriliyor. Her dönem bir seçmeli ders alıyorsunuz,o da 2 saat sürecek. Yani haftada gireceğiniz ders sayısı 16,ve Cuma günü ders olmuyor. Muhtemelen 2014-2015'te başlayacaklar için de böyle olacaktır.

2 yorum:

  1. Merhaba,

    Hastalarımız için böbrek satın almak için bir kez daha buradayız ve onları kurtarmak için bir böbrek bağışlamak isteyen herkese iyi miktarda para ödemeyi kabul ettiler ve böylece bağışta bulunmak istiyorsanız veya bir Hayat kurtarmak istiyorsanız, lütfen aşağıda e-posta ile bize yazın.

    Bu sizin için zengin olmanız için bir fırsattır, biz temin ederim ve bizimle% 100 güvenli bir şekilde sizinle güvence altına alıyoruz, herşey yoluna giden böbrek bağışçılarına göre yapılmalıdır.
    Artık boşa harcamayın, lütfen irruaspecialisthospital20@gmail.com adresine bize yazınız.

    Irrua Uzman Eğitim Hastanesi.

    YanıtlaSil
  2. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil